Uçuk, Suçiçeği, Zona

Uçuk

Uçuk; sık görülen virüs enfeksiyonlarıdır. Bunlar dudak üzerinde ve çevresindeki minik, sıvı dolu kabarcıklardır. Bu kabarcıklar genellikle gruplanmıştır. Kabarcık patladıktan sonra yara üzerinde bir kabuk oluşur. Bu yaralar genellikle iz bırakmadan iki ila dört hafta içinde iyileşir.

Uçuklar, yakın temas yoluyla kişiden kişiye bulaşır, örneğin öpüşme gibi. Genellikle herpes simpleks virüs tip 1 (HSV-1) tarafından ve daha az yaygın olarak herpes simpleks virüs tip 2 (HSV-2) tarafından oluşturulur. Bu virüslerin ikisi de ağız veya genital bölgeyi etkileyebilir. Kabarcıkları görmeseniz bile virüs yayılabilir.

Uçuklar için kesin bir tedavi yoktur, ancak tedavi, enfeksiyonun yönetilmesine yardımcı olabilir. Reçeteli antiviral ilaçlar veya kremler, kabarcıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir ve gelecekteki nüksleri daha az sıklıkta ve daha kısa ve daha az ciddi olabilir.

Uçuk Belirtileri:

Uçuk gelişiminde genellikle çeşitli aşamalar görülür:

  • Karıncalanma ve kaşınma. Birçok insan, dudaklarının etrafında bir gün veya daha fazla bir süre boyunca kaşınma, yanma veya karıncalanma hisseder ve ardından küçük, sert, ağrılı bir nokta belirir ve kabarcıklar ortaya çıkar.
  • Kabarcıklar. Küçük sıvı dolu kabarcıklar genellikle dudakların dış kenarının yüz derisiyle buluştuğu sınır boyunca patlak verir. Uçuk ayrıca burun veya yanaklarda da oluşabilir.
  • Kabuk bağlama. Küçük kabarcıklar birleşebilir ve ardından patlayabilir, sıvı sızacak ve sonra kabuk bağlayacak sığ açık yaralar bırakacaktır.

Belirtiler, bu sizin ilk enfeksiyonunuz mu yoksa nüks mü olduğunuza bağlı olarak değişir. Birkaç gün sürebilirler ve kabarcıkların tamamen iyileşmesi iki ila dört hafta sürebilir. Nüksler genellikle her seferinde aynı noktada ortaya çıkar ve genellikle ilk enfeksiyondan daha hafif olma eğilimindedir.

İlk kez nüks yaşayan bazı insanlar ayrıca ateş, ağrılı diş etleri, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri gibi belirtiler de yaşayabilirler. 5 yaşın altındaki çocuklarda aft yaraları ağızlarının içinde bulunabilir ve lezyonlar sıklıkla uçuklarla karıştırılır. Aft yaraları sadece mukoz membranı içerir ve herpes simplex virüsü tarafından oluşturulmazlar.

Uçuk Nedenleri:

Uçuklar, herpes simpleks virüsünün (HSV) belirli suşları tarafından oluşturulur. HSV-1 ağırlıkla ağız- yanak bölgesinde uçuklara HSV-2 ise genital uçuklara neden olur. Ancak, her iki tür de yüz bölgesinde veya cinsel organlarda yaralara neden olabilir. Uçuk belirtileri olmayan çoğu insan virüsle enfekte olmuştur.

Uçuklar, kabarcıklardan sızma mevcut olduğunda en bulaşıcıdır. Ancak, kabarcıklarınız olmasa bile virüsü başkalarına bulaştırabilirsiniz. Ortak kullanılan yemek eşyaları, jiletler ve havluların yanı sıra öpüşme de HSV-1'i yayabilir. Ağız yoluyla temas, HSV-1'i genital bölgeye ve HSV-2'yi dudaklara yayabilir.

Bir herpes enfeksiyonu geçirdikten sonra, virüs cildinizdeki sinir hücrelerinde uyur ve daha önce olduğu gibi aynı yerde başka bir uçuk olarak ortaya çıkabilir. Nüks, şunlar tarafından tetiklenebilir:

  • Viral enfeksiyon veya ateş
  • Adet döngüsü gibi hormonal değişiklikler
  • Stres
  • Yorgunluk
  • Güneş ışığına ve rüzgâra maruz kalma
  • İmmün sistemdeki değişiklikler

Uçuk Risk faktörleri:

Dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık %90'ı, enfeksiyon belirtileri göstermemiş olsalar bile, uçuklara neden olan virüsün kanıtı için pozitif sonuçlanır.

Zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olan kişiler, virüs kaynaklı komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır. Komplikasyon riskinizi artıran tıbbi durumlar ve tedaviler şunları içerir:

  • HIV / AIDS
  • Ciddi yanıklar
  • Egzama
  • Kanser kemoterapisi
  • Organ naklinde reddedilmeyi engelleyen ilaçlar

Uçuk Komplikasyonları

Bazı insanlarda, uçuklara neden olan virüs, parmak uçları da dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde sorunlara neden olabilir:

  • Parmak uçları: Hem HSV-1 hem de HSV-2 parmak uçlarına yayılabilir. Bu tür enfeksiyona genellikle herpes whitlow denir. Başparmaklarını emen çocuklar, enfeksiyonu ağızlarından başparmaklarına aktarabilirler.
  • Gözler: Virüs bazen göz enfeksiyonuna neden olabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar iz ve yaralanmaya neden olabilir, bu da görme problemlerine veya körlüğe yol açabilir.
  • Cildin geniş alanlarında egzama adı verilen bir cilt durumu olan kişiler, vücutlarının her tarafına uçukların yayılma riski altındadır. Bu durum tıbbi bir acil durum haline gelebilir.
  • Diğer organlar: Bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişilerde, virüs omurilik ve beyin gibi organları da etkileyebilir.

Uçuk Tanısı

Tanı; sıklıkla karakteristik lezyonların klinik olarak gözlenmesine dayanır. Özellikle infeksiyon şiddetli ise, laboratuar konfirmasyonu yardımcı olabilir.

Uçuk İlaç Tedavisi

Reçete ile satılan antiviral ilaçların çeşitli tipleri iyileşme sürecini hızlandırabilir. Örnekleri:

  • Asiklovir
  • Valasiklovir
  • Famsiklovir
  • Pensiklovir

Bu ürünlerden bazıları hap şeklinde olup yutulur, diğerleri ise krem şeklinde olup yaralar üzerine günde birkaç kez tatbik edilir.

Uçuk Önleme

Sık sık uçuklarınız oluyorsa veya ciddi komplikasyon riskiniz varsa, doktorunuz düzenli olarak almanız için size antiviral bir ilaç reçete edebilir. Güneş ışığı nüksleri tetikliyorsa, uçukların ortaya çıktığı bölgeye güneş kremi uygulayabilirsiniz.

Uçukların diğer insanlara veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için aşağıdaki önlemleri deneyebilirsiniz:

  • Kabarcıklar mevcutken başkalarıyla cilt temasını önleyin. Virüs kabarcıklardan, nemli salgılar olduğunda en kolay yayılır.
  • Eşyaları paylaşmaktan kaçının. Kabarcıklar mevcutken, mutfak eşyaları, havlular, dudak balmı ve diğer öğeler virüsü yayabilir.
  • Ellerinizi temiz tutun. Bir uçuğunuz olduğunda, kendinize ve başkalarına, özellikle bebeklere dokunmadan önce ellerinizi dikkatlice yıkayın.

Kaynak: Mayo Clinic


Suçiçeği

Suçiçeği, genellikle çocukluk döneminde görülen, varisella-zoster virüsü (insan herpesvirüs tip 3) tarafından oluşturulan akut, sistemik bir enfeksiyondur. Genellikle hafif belirtilerle (örneğin, ateş, halsizlik) başlar ve kısa süre sonra maküller, papüller, veziküller ve kabuklanma ile karakterize edilen lezyonların sıklıkla ortaya çıkması ile belirginleşir. Şiddetli nörolojik veya diğer sistemik komplikasyon riski altındaki hastalar (örneğin, pnömoni) arasında yetişkinler, yenidoğanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış veya belirli altta yatan tıbbi durumları olan hastalar bulunmaktadır.,

Tanı klinik olarak konur. Ciddi komplikasyon riski altındaki kişilere suçiçeği immün globulini ile koruyucu tedavi verilir ve hastalık gelişirse antiviral ilaçlarla tedavi edilir (örneğin, valasiklovir, famsiklovir, asiklovir). Aşılama, bağışıklığı normal olan hastalarda etkili koruma sağlar. Suçiçeği, varisella-zoster virüsü (insan herpesvirüs tip 3) tarafından oluşturulur; suçiçeği enfeksiyonunun akut istila aşamasını temsil ederken, herpes zoster (zona) latent (uyku fazı) aşamanın tekrar aktivasyonunu temsil eder.

Son derece bulaşıcı olan suçiçeği, şu yollarla yayılır:

  • Enfekte hava yoluyla bulaşmış damlacıklar veya aerosolize olmuş partiküller aracılığıyla mukozal (genellikle burun boşluğu) bulaşma
  • Virüsle doğrudan temas (örneğin, cilt lezyonları yoluyla)

Suçiçeği, prodrom (erken faz) ve erüpsiyon (patlama fazı) erken aşamalarında en bulaşıcıdır. İlk cilt lezyonları ortaya çıkmadan 48 saat önce başlar ve son lezyonlar kabuklanana kadar devam eder. Dolaylı iletim (bağışıklığı olan taşıyıcılar aracılığıyla) meydana gelmez.

Salgınlar, 3 ila 4 yıllık döngülerde kış ve erken ilkbaharda meydana gelir. Bazı bebekler, muhtemelen anne karnında edinilen kısmi bağışıklığa kadar olan 6 aylık yaşa kadar kısmi bağışıklığa sahip olabilir.

Su Çiçeği Nedenleri ve Bulaşma Yolları:

Varisella-zoster virüsünün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Sıklıkla, hafif semptomlar ile başlar. Vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösterir.

Suçiçeği, ileri derecede bulaşıcı bir hastalıktır. Enfekte damlacıklar yolu ile yayıldığına inanılmaktadır. En çok, kısa prodromal ve erupsiyonun erken evresinde bulaşıcıdır. Kuluçka süresi 14–16 gündür ve bulaşıcılık virüse maruz kalındıktan 10–21 gün sonrasına kadar devam edebilir. Daha sonra lezyonlar kabuklanır, hastanın bulaşıcılığı sona erer. Çapraz enfeksiyonu kontrol etmek için hastanın ilk vezikül görünümünden sonra 6 gün boyunca tecrit edilmesi genellikle yeterlidir.

Kış ve bahar aylarında 3–4 yıllık döngü ile salgınlar olur. Hassasiyet doğum itibarı ile yüksektir. Fakat bazı yeni doğanlar 6 aya kadar plasenta yolu ile kısmi bağışıklık kazanabilirler.

Su Çiçeği Belirtiler ve Bulgular

İmmün sistemi güçlü çocuklarda, su çiçeği genellikle ciddi olmaz. İmmün yetmezliği olan yetişkinlerde ve çocuklarda, enfeksiyon sıklıkla ciddi olabilir.

Hafif baş ağrısı, orta şiddette ateş ve halsizlik, maruz kalınan günden 7 ila 21 gün sonra, lezyonların ortaya çıkmasından yaklaşık 24 ila 36 saat önce ortaya çıkabilir. Bu prodrom, genellikle 10 yaşından büyük hastalarda daha yaygındır ve genellikle yetişkinlerde daha şiddetlidir.

İlk döküntü

İlk döküntü, maküler (bir tür leke) bir patlamadır ve geçici bir kızarıklık eşlik edebilir. Birkaç saat içinde, lezyonlar papüllere ve ardından karakteristik, bazen damla şeklindeki veziküllere, genellikle yoğun kaşıntılı, kırmızı tabanlara geçer. Lezyonlar püstüler hale gelir ve sonra kabuk bağlar.

Su Çiçeği (Yüz)

Lezyonlar baş ve gövdede başlangıçta gelişir ve ardışık dalgalar halinde patlar; bazı maküller, önceki dalgalar kabuk bağlamaya başladığında ortaya çıkar. Patlamanın şiddetli olduğu durumlarda yaygın olabilir veya daha sınırlı olabilir, ancak neredeyse her zaman üst gövdeyi içerir.

Ülseratif lezyonlar, ağız ve üst solunum yollarını, göz kapağı konjonktivasını ve rektal ve vajinal mukozayı içeren mukoz membranlarda gelişebilir.

Ağızda, veziküller hemen açılır, uçuklu ağız yarasından ayırt edilemez ve genellikle yutma sırasında ağrıya neden olur.

Saç derisindeki lezyonlar, büyümüş arka boyun bölgesi diyebileceğimiz suboksipital ve posterior servikal bölgede lenf nodlarına neden olabilir.

Yeni lezyonlar genellikle 5. günde ortaya çıkmayı bırakır ve çoğunluğu 6. günde kabuk bağlar; kabukların çoğu başlangıçtan itibaren <20 gün içinde kaybolur.

Yenilikçi Su Çiçeği

Aşılanmış çocuklar bazen su çiçeği geliştirebilir (bu duruma yenilikçi su çiçeği denir); bu durumlarda, döküntü tipik olarak daha hafiftir, ateş daha az yaygındır ve hastalık daha kısadır; lezyonlar bulaşıcıdır.

Su Çiçeği Komplikasyonlar

Veziküllerin ikincil bakteriyel enfeksiyonu (tipik olarak streptokok veya stafilokok) meydana gelebilir ve selülite veya nadiren nekrotizan fasiit veya streptokok toksik şokuna neden olabilir.

  • Zatürre, yetişkinlerde, yenidoğanlarda ve her yaştan bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda şiddetli suçiçeğini karmaşık hale getirebilir, ancak genellikle bağışıklık sistemi yeterli küçük çocuklarda görülmez.
  • Miyokardit, hepatit ve hemorajik komplikasyonlar da görülebilir.
  • Akut postenfeksiyöz serebellar ataksi en yaygın nörolojik komplikasyonlardan biridir; çocuklarda 1/4000 vakada görülür.
  • Transvers miyelit de görülebilir.
  • Nadir fakat ciddi bir çocukluk komplikasyonu olan Reye sendromu, döküntü başlangıcından 3 ila 8 gün sonra başlayabilir.
  • Yetişkinlerde, hayatı tehdit edebilen ensefalit; 1 ila 2/1000 suçiçeği vakasında görülür.

Su Çiçeği Tanı ve Seyir

Klinik değerlendirme: Genellikle tanı için temel olan karakteristik döküntüsü olan hastalarda su çiçeğinden şüphelenilir. Döküntü diğer viral deri enfeksiyonları ile karışabilir. Tanıda şüphe varsa laboratuvar doğrulaması yapılabilir. Örnekler genellikle kazıma ile elde edilir ve viral besiyerinde laboratuvara taşınır.

Su Çiçeği Önleme Yolları

Çocuklarda suçiçeği nadiren ağır seyreder. Aşağıdakilerde ciddi veya ölümcül hastalık olasılığı daha yüksektir: Yetişkinler, T-hücresi bağışıklığı baskılanmış hastalar (örneğin lenforetiküler kanser), kortikosteroid veya kemoterapi alanlar

Su Çiçeği Tedavisi

Orta şiddette vakalarda ıslak kompres kaşıntıyı kontrol için uygulanabilir. Şiddetli kaşıntı infeksiyonun yayılmasına ve iz oluşumuna yol açabilir. Şiddetli vakalarda sistemik antihistaminikler kullanılabilir. Veziküllerin stafilokok veya streptokok infeksiyonları sıklığı nedeni ile hastalar sabun ve su ile yıkanmalı, iç çamaşırları temiz olmalıdır. Antiseptikler; eğer stafilok veya hemolitik streptoklarla ikincil infeksiyon gelişmemişse tekli lezyonlara uygulanmamalıdır. Stafilok veya hemolitik streptoklarla süper infeksiyon uygun sistemik antibiyotikler ile yapılır.

Bağışıklık yetmezliği olanlarda, kızarıklık başlangıcınan sonra 24 saat içinde verildiğinde oral asiklovirin suçiçeğinin süresi ve şiddetini azalttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, karmaşık olmayan suçiçeği geçiren sağlıklı çocuklarda kullanılması önerilmemektedir..

Kaynak : www.msdmanuals.com


Zona (Herpes Zoster)

Suçiçeği ve herpes zoster, varisella-zoster virüsünden (insan herpesvirüs tip 3) kaynaklanır; suçiçeği virüsün akut, birincil enfeksiyon fazıdır ve herpes zoster (zona) virüsün latent fazdan tekrar aktivasyonunu temsil eder. Suçiçeği virüsün akut yayılımcı fazında, zona ise; gizli fazda olan virüsün tekrar aktive olması ile meydana gelir. Herpes zoster; duysal sinir kökü gangliyonunda, etkilenen deri bölgesinde, bazen gri maddenin arka ve ön boynuzlarında, meninkslerde ve sırt ve karın köklerinde enflamasyona yol açar. Herpes zoster sıklıkla yaşlı ve HİV ile infekte hastalarda oluşur ve bağışıklığı yetersiz hastalarda daha şiddetlidir.

Zona Belirti ve Semptomları:

Belirtiler ve Bulgular

Tutulan bölgede kasılma, rahatsız edici bir ağrı gelişir ve bunu tipik olarak 2-3 gün içinde genellikle kızarık bir taban üzerinde veziküllerden oluşan bir döküntü izler. Bölge genellikle göğüs veya bel bölgede bir veya daha fazla komşu dermatomdur, ancak birkaç uydu lezyon da görülebilir. Lezyonlar tipik olarak tek taraflıdır ve vücudun orta hattını geçmez. Bölge genellikle ağrılıdır ve ağrı şiddetli olabilir. Lezyonlar genellikle yaklaşık 3 ila 5 gün boyunca oluşmaya devam eder.

Herpes zoster, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, cildin diğer bölgelerine ve iç organlara yayılabilir.

Ramsay Hunt Sendromu: Genikülat gangliyonunun etkilenmesi sonucu oluşur. Kulak ağrısı, fasyal paralizi ve bazen vertigo oluşur. Dilin ön 2/3’lük kısmında tad kaybı gelişebilir.

Oftalmik herpes zoster: Gasserian gangliyonunun etkilenmesi sonucu oluşur. Gözde ve çevresinde ağrı e veziküllerin patlaması görülür. Veziküllerin burun ucunda görülmesi naazosiliyer dalın etkilendiğini gösterir ve sıklıkla ciddi göz hastalığına işaret eder. Bununla birlikte, burun ucunda lezyonlar olmaksızın göz etkilenmiş olabilir.

Ağıziçi zoster: Yaygın değildir fakat keskin, tek taraflı dağılmış lezyonlar oluşabilir. Ağız içi veya prodromal (ön belirti) semptomlar oluşmaz.

Herpes zoster hastalarının %6 kadarı başka bir salgın yaşar (1), ancak bu oran bağışıklık sistemi baskılanmış konaklarda daha yüksek olabilir. Bununla birlikte, birçok hasta, özellikle de yaşlı hastalar, tutulan dağılımdaki son kabuklu lezyondan itibaren> 3 ay süren değişken yoğunlukta lokalize ağrıya sahiptir (postherpetik nevralji).

Zona Teşhisi

Klinik değerlendirme

Herpes zoster karakteristiği olan kızarıklık görülenlerde ve dermatomal yayılım gösteren ve tipik ağrısı olan bazı hastalarda kuşkulanılır. Teşhis tanıtsal kızarıklık ile koyulur. Eğer teşhis şüpheli ise, Tzanck testi ile multinucleate dev hücrelerin tespit edilmesi infeksiyonu doğrular. Bu test; herpes zoster veya herpes simpleks ile pozitif sonuç verir. HSV neredeyse aynı lezyonlar oluşturu fakat herpes zosterden farklı olarak tekrar eder ve dermatomal değildir. Virüsler kültür alınması ile ayrıştırılabilir. Biopsi örneğinden antijenin tespit edilmesi faydalı olabilir.

  • Herpes Zoster Tedavisi
  • Semptomatik tedavi
  • Antiviraller (asiklovir, famsiklovir, valasiklovir), özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar için
  • Islak kompresler rahatlatıcıdır, ancak sistemik analjezikler genellikle gereklidir.
  • Oftalmik herpes zoster tedavisi için bir göz doktoruna danışılmalıdır. Otik herpes zoster tedavisi için bir kulak burun boğaz uzmanına danışılmalıdır.

Reference: The Merck Manual.